Kaj je SEO in kako deluje?

Praktično vsak lastnik spletne strani se prej ali slej vpraša, kje se njegova spletna stran pojavlja v Google iskalniku. Zakaj pod določenimi ključnimi besedami ni uvrščena višje kot si želi. Tako se prej ali slej srečamo z izrazom SEO optimizacija.

Deli s prijatelji

4.9
(68)

Kaj je SEO optimizacija?

Pred kratkim smo ugotovili, da je digitalni marketing primeren za čisto vsa podjetja. Zato se s tem vprašanjem sreča praktično vsak podjetnik, ki da kaj na uspešnost njegove spletne strani.SEO optimizacija spletnih strani ali na kratko le SEO (Search Engine Optimization) je postopek, s katerim pomagamo spletni strani se pojaviti višje v spletnih iskalnikih, kot je na primer Google.Glede na to, da je pri nas omenjeni iskalnik najbolj razširjen, pogosto lahko slišimo tudi Google optimizacija.Glavna naloga optimizacije je povečati vidnost spletne strani v rezultatih spletnega iskalnika. Kar pa posledično seveda pomeni tudi povečanje samega organskega prometa na spletno stran.
SEO optimizacija
Posnetek zaslona iskalnih zadetkov v Google iskalniku

Vse se začne z moderno spletno stranjo. Zagotovite si jo do 60% ugodneje preko Razpisa Slovenskega podjetniškega sklada Vavčer za digitalni marketing.

Zakaj je SEO optimizacija pomembna?

Zato, ker ljudje v tem največjem iskalniku na dan opravijo več kot 3,5 biljona iskanj.

Govorimo seveda o globalni številki. Vseeno pa so to navadni ljudje, ki:

 • Iščejo odgovor na določeno vprašanje.
 • Želijo izvedeti več o določeni temi.
 • Morda kupujejo kakšen izdelek.
 • Jih zanima, kako se nekaj izdela.
Zakaj je SEO optimizacija pomembna?
Velik del prometa je organski
Vsi ti ljudje bodo odgovor na svoje vprašanje iskali v spletnem iskalniku. Spletni iskalnik – recimo mu kar Google, pa bo v določenem vrstnem redu ponudil rezultate tega iskanja. Kaj in kako se zgodi je odvisno od mnogo faktorjev in morda tema za kdaj drugič.Mislim pa, da se vsi sedaj že zavedamo, da je spletna optimizacija pomemben del strategije nastopa na spletu vsakega podjetja.Pa naj to poimenujemo SEO, spletna optimizacija, optimizacija za spletne iskalnike, optimizacija za Google, ali pa še kako drugače. V vsakem primeru je cilj svojo spletno stran postaviti v Googlu čim višje.

Zalo pomembno orodje pri sledenju prometa, tudi organskega, je Google Analytics. Kliknite na povezavo, ter preverite, če je vaš nastavljen pravilno.

Zakaj jo moram še dodatno SEO optimizirati?

prva pozicija na googlu
Zakaj moram spletno stran še dodatno optimizirati za spletne brskalnike? Saj na spletni strani vse piše…Če ljudje v Google vpišejo svoje vprašanje, bodo izbrali zadetek v spletnem iskalniku, za katerega sklepajo, da jim bo ponudil odgovor. Google mora med tisočimi možnostmi izbrati tiste, za katere sklepa, do ponujajo najboljši odgovor.Tako je. SEO optimizacija se ne dela le za Googlove pajke, ki se sprehajajo po spletni strani in ugotavljajo, kakšna je njena vsebina. SEO optimizacija je namenjena tudi temu, da oseba na vaš zadetek tudi dejansko klikne in si spletno stran ogleda.Kvalitetna SEO agencija bo tako znala kombinirati lastnosti spletnih pajkov, ter ljudi, ter na tak način zadovoljiti oba pola.

Naj Webolution strokovnjaki poskrbimo za vašo spletno evolucijo. Izpolnite spodnja polja in pripravite se na vzlet.

Ampak ali res potrebujem SEO optimizacijo?

Dobra optimizacija spletne strani pomeni več prometa na spletni strani. Pika.

Zato je pomembno, da je vsebina na spletni strani pripravljena na način, da ponudi odgovore na vprašanja na pravilen način in v pravilni obliki. Da zadovolji spletne pajke in uporabnike.

Rezultat tega je, da je vaša spletna stran vsak dan izpostavljena več deset, več sto, ali celo več tisoč uporabnikom spletnega iskalnika. Točno tistim, ki jim lahko ponudite vaše storitve ali izdelke.

Se razumemo?

SEO optimizacija vaše spletne strani je odlična priložnost, da na dolgi rok zgradite stabilen vir kvalitetnega prometa, ter posledično seveda prometa na vaš tekoči račun.

To se pa že lepše sliši, kajne. 

Pod črto – če zanemarjate kvalitetno SEO optimizacijo spletne strani, namerno ob strani puščate veliko skupino ljudi, katerim bi lahko na koncu izstavili račun.

Imam sedaj vašo pozornost? 🙂

SEO? Včasih ja, danes pa….

Ko se boste odločali, katere aktivnosti uporabiti na vaši spletni strani, boste prej ali slej srečaji nekoga, ki vas bo želel prepričati, da SEO optimizacija ni več pomembna. “SEO je mrtev”.

To seveda ustvarja negotovost pri lastnikih spletnih strani. Sprašujejo se, ali je vredno.

SEO nekoč bo mrtev – takrat, ko ljudje ne bodo več potrebovali spletnih iskalnikov, kot je recimo Google. In takrat, ko spletne strani ne bodo več potrebovale obiskovalcev.

Ali je SEO mrtev?
SEO ni mrtev!
Vse do takrat je pa SEO še kako pomemben.Res pa je, da SEO ni več to, kar je bil včasih. Googlovi algoritmi se ves čas spreminjajo. S tem zagotavljajo vedno boljše rezultate, s tem pa ljudem lahko ponudijo boljši odgovor na njihovo vprašanje.Drugi faktor pa je konkurenca, ki se iz dneva v dan veča. Tudi v Sloveniji. Danes ni težko postaviti spletne strani. Umetnost pa jo je s časom pripeljati na vrh digitalnega sveta.Vedno večja konkurenca in stalno spreminjajoči algoritmi sta dva faktorja, ki optimizaciji za spletne iskalnike dajeta zelo veliko pomembnost.Namreč, če SEO optimizacija ni izvajana pravilno, v skladu z najnovejšimi algoritmi, ne le, da ni učinka. Nasprotno – učinek je lahko tudi negativen, spletna stran je zaradi napačnega SEO-ta lahko tudi kaznovana. Negativni SEO, “penalty”.

Google My Business vam omogoča, da prikažete lokacijo vašega podjetja v Google Zemljevidih in lokalnih rezultatih Googlovega iskalnika. Prikažete lahko pomembne informacije o vašem podjetju, vključno z odpiralnim / zapiralnim časom, kontaktnimi podatki, povezavo do spletnega mesta in več. Je orodje, za katerega priporočamo aktivacijo za prav vsa podjetja.

Kako hitro deluje SEO optimizacija?

Se pravi, pokličem Webolution in čez en mesec bom na prvem mestu za vse, kar se bom izmislil?

Ne. Ni tako preprosto.

koliko časa potrebuje SEO
SEO raste počasi a konstantno

Zavedati se moramo, da Google ne podpira manipulacije iskalnih rezultatov. Zato mora celotno SEO delo izgledati čim bolj naravno.

Odvisno je tudi od tega, kako globoko ste pripravljeni seči v žep. Ja, tudi tukaj velja malo denarja, malo muzike. Ali pa precej počasna balada.

Ampak, če posplošim, prve premike se lahko vidi v nekaj tednih, recimo mesecu. Ampak ti premiki niso realni in pogosto v obe smeri – gor in dol.

Za bolj resne rezultate pa moramo počakati nekje med 3 in 6 mesecev, za težje ključne besede lahko tudi leto.

Seveda je pa veliko faktorjev, ki vplivajo na to, koliko časa bo potrebnega, da SEO optimizacija za Google prinese želene rezultate.

Na primer:

 • Ključna beseda – ali gre za enostavno ali sestavljeno ključno besedo (long tail)
 • Konkurenca v iskalniku za to ključno besedo – koliko je spletnih strani, ki za to ključno besedo želijo biti visoko
 • Starost vaše spletne strani – avtoriteta je pomemben faktor.
 • Kaj počenja vaša konkurenca – včasih je dober znak že to, da ne izgubljate pozicij. Vem, ni spodbudno, ampak če konkurenca izvaja aktivno SEO optimizacijo, morate vi izvajati prav tako, le zato, da ostanete za njo.
Poleg naštetih, je še mnogo drugih faktorjev, ki odločajo o tem, koliko časa bo potrebnega za resne premike v iskalniku.Zato je včasih bolj pametno na začetku se osredotočiti na stranske ključne besede, s katerimi lahko hitreje dosežemo rezultate, kot pa “z glavo skozi zid” napadati ključne besede, ki imajo hudo konkurenco.
Koliko časa traja seo
Koliko časa rabim za SEO?

Koliko stane SEO optimizacija?

OK, OK. Jasno mi je. SEO optimizacijo potrebujem. Kakšna pa je cena? Koliko me bo to stalo?

Najbolj pravičen odgovor je odvisno.

 • Dobra in hitra SEO optimizacija ne more biti poceni.
 • Poceni in dobra optimizacija ne more biti hitra.

Ampak, če je naš namen dolgoročen, je SEO optimizacija v primerjavi z drugimi, praviloma plačljivimi kanali poceni. Sprva se morda ne zdi tako. Ampak sadove dobre optimizacije žanjemo še dolgo.

Optimizacije za spletne iskalnike se v osnovi lahko lotite tudi sami in si tako znižate začetno investicijo Sploh če govorimo o osnovnih prijemih. 

Tudi zelo kakovostna orodja, kot na primer Semrush, ki ga za naše stranke uporabljamo pri Webolutionu ponujajo “free package”. Res je, da je zelo okrnjen paket, ampak za pregled osnove pa je.

Vendar, če pa k organskemu prometu želite pristopiti bolj resno, potem pa je na mestu plačilo tudi za bolj resen program za analizo.

Seveda pa lahko delo prepustite ekipi, ki se z optimizacijo za spletne iskalnike ukvarja profesionalno. S tem si na videz povečate začetno investicijo, vendar pa ste dolgoročno zagotovo na boljšem. 

To je podobno, kot bi razmišljali, ali kupiti kolo, ali avto. Tudi s kolesom boste prevozili 1.000 km. Vprašanje je le v kolikšnem času. 

Pri naši digitalni agenciji k vsakemu projektu pristopimo individualno. Z vsakim posebej se pogovorimo kakšne so želje, kakšna so pričakovanja in se na podlagi tega dogovorimo za potek dela in s tem povezanimi stroški.

poceni SEO

Za konec

 • Sedaj točno veste, kaj je SEO optimizacija za spletne iskalnike.
 • Veste, da je to področje, kateremu je nujno potrebno posvetiti pozornost, saj imate dolgoročne koristi.
 • Veste tudi, da je optimizacija občutljiva in se jo je potrebno lotiti na pravi način, ki je v skladu s stalno spreminjajočimi algoritmi spletnih iskalnikov.
 • Veste, da je Google optimizacija lahko dolgoročni vir kakovostnega prometa na vašo spletno stran.
 • Veste, da optimizacija potrebuje ustrezen čas ki je odvisen od mnogo faktorjev.
 • Prav tako veste, da vas vleče za nos tisti, ki trdi, da boste na prvem mestu v nekaj dneh, brez da se prej pozanima o težavnosti ključnih besed.

Kaj pa zdaj

Pokličite nas na 040 562 691 ali nam pošljite mail na info@webolution.si Na kratko opišite vašo situacijo in skupaj bomo našli najboljšo rešitev.

Naj Webolution strokovnjaki poskrbimo za vašo spletno evolucijo. Izpolnite spodnja polja in pripravite se na vzlet.

Je blog post uporaben?

Kliknite na zvezdico za svoj glas.

Povprečna ocena 4.9 / 5. Število glasov: 68

Za enkrat brez glasov. Bodite prvi.

Žal nam je, da se vam objava ne zdi zanimiva.

Izboljšajmo to objavo.

Kako bi to lahko izboljšali?

Še več znanja in informacij

Google My Business
Novice

Zakaj je Google My Business pomemben za vaše podjetje?

Poznamo ga pod različnimi imeni. Google My Business, GMB, Google za podjetja, ali pred časom Google mesta za podjetja. Ampak ne glede na to, ostaja razveseljivo dejstvo enako. Gre za brezplačen vpis podjetja v Googlovo orodje. S tem postane naše podjetje mnogo bolj opazno v Google iskalniku in Google zemljevidu.

Novice

Kaj je SEO in kako deluje?

Praktično vsak lastnik spletne strani se prej ali slej vpraša, kje se njegova spletna stran pojavlja v Google iskalniku. Zakaj pod določenimi ključnimi besedami ni uvrščena višje kot si želi. Tako se prej ali slej srečamo z izrazom SEO optimizacija.

Želite pospešiti rast vašega podjetja?

Kliknite spodnji gumb in poklicali vas bomo v kratkem.​